Tuesday, May 26, 2009

Doktor dan Pesakit..


Ramai di dalam dunia hari ini sedang sakit..Namun masih belum menyedari ketenatan yang menular secara halus lalu menjadi barah pemusnah kehidupan. Ketenatan yang memerlukan rawatan berterusan yang akhirnya bakal menyembuhkan mereka sedikit demi sedikit.

Kalau diperhatikan, pesakit ini beragam-ragam sakitnya. 'Hati Yang Sakit' yang akhirnya menjadi 'Barah Hati', kemudian membutakan mata hati, 'Akal yang Jahil' yang akhirnya membawa mudarat, kemudian merosakkan hidup seluruhnya, 'Iman yang Tenat' yang hampir2 terbunuh dek virus nafsu yang tidak dirawat. Pesakit ini ingin dirawat namun siapakah si doktor yang setia, yang sanggup merawat, memberi perhatian, menunggu bersama- sama keputusan takdir Yang Esa.

Saturday, May 16, 2009

Sains Islam vs Sains Barat...

Oleh Dr. Danial bin Zainal Abidin

ISLAM TIDAK PERNAH MENGETEPIKAN SAINS. Sains mengikut Encarta Encyclopedia ialah, “Systematized knowledge in any field, but applied usually to the organization of objectively verifiable sense experience.” Ia bermaksud, “Sains dalam skop yang luas bermaksud ilmu-ilmu yang diperoleh secara sistematik berdasarkan pengalaman deria yang dapat dibuktikan secara objektif.”

Secara umumnya, sains boleh didefinisikan sebagai ilmu yang dihasilkan melalui cerapan (iaitu analisis dengan menggunakan panca indera) serta fahaman yang lahir daripadanya. Ia juga boleh diertikan sebagai huraian secara sistematik tentang fenomena tabii atau alam semula jadi. Huraian secara sistematik melibatkan penggunaan intelek di samping kaedah yang dapat diukur (quantitative). Jika diamati definisi-definisi ini, ia memang telah ditekankan oleh Islam berdasarkan dalil-dalil dan nas yang telah disebutkan sebelum ini.

Ilmu sains melahirkan teknologi. Teknologi (mengikut Merriam-Webster Dictionary, The American Heritage Dictionary of the English Language: Fourth Edition dan WordNet Dictionary), boleh didefinisikan sebagai, “Pengaplikasian atau penggunaan ilmu terutamanya ilmu sains secara praktikal dan digunakan terutamanya dalam bidang perdagangan dan industri untuk kemanfaatan manusia.” Justeru, ilmu sains merupakan alat penting untuk membina teknologi namun ilmu sains bukanlah teknologi. Sebagai contoh, sains membicarakan tentang teori atom dan daripada itu lahirlah teknologi yang menghasilkan kuasa atom.

Keterbatasan Sains

Friday, May 8, 2009

Selamat Hari Ibu Buat Umi^^

Assalamualaikum,
SAYANG UMI...Semalam tanggal 10hb May adalah hari ibu untuk seluruh dunia. Aku still kat Univ lagi sebab ada some program. Aku nak ucap kat umi SELAMAT HARI IBU. Jaga kesihatan n jangan buat kerja teruk2 sangat..hehe.. Mungkin selama kehidupan ini tak pernah pon nak ucap kat Umi ape2 penghargaan tapi baru kali ni boleh ucap tapi tak berdepan la plak. Sebab paling besar adalah tak nak sedih2. Kata anak laki..hik3... Doakan Qori n adik2 supaya jadik anak yang soleh yup..~~

Sini ada satu video untuk renungan saya n sahabat2..









video



Ucapan terakhir untuk Ummi;
~Ummi adalah modal terpenting dalam perjuangan sepanjang kehidupanku~
~Ampukan dosa2ku~
~Syukran n terima kasih Ummi..

salam..~_^

Thursday, May 7, 2009

Islam Is Here

by anonymous


Islam is peace, Islam is ease,
Islam's not danger or disease.
Islam is love and prosperity.
Islam's not hatred or adversity.

Islam is salvation through repentence.
Islam has love for all in abundance.
Islam means no harm or affliction.
Islam implores you with affection.

Islam is neither maze nor craze.
Islam is giving Allah all praise.
Islam is acing through the race.
Islam will be on everyone's face.

Sunday, May 3, 2009

Where Would I Be Without The Quran

By British Political Prisoner Babar Ahmad MX538313th September 2004

 

Where would I be without the Quran?

Would I be guided?
Would I be strong?
Would I be protected from evil and wrong?
Would I hear my Creator’s Words?
Would I hear Him describe the birds?
Would I know the stories of the old?
Would I realise their worth in gold? 



Where would I be without the Quran?
Would I find safety when others fear?
Would I find peace whilst sitting here?
Would I be happy when others are sad?
Would I be protected from going mad?
Would I be patient when things get tough?
Would I be firm when the seas are rough?

Friday, May 1, 2009

Assalamualaikum^^

Minggu ini dah mnggu last final xam. Bagi yang sdg mduduki xam, selamat mnduduki peperiksaan. Mohon Allah permudahkan, InsyaAllah~~. Saje saya nak bawak kite sume ke alam berfikir yang akan membawa kepada mardhatillah... insyaAllah..


Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi , dan silih bergantinya malam dan siang terdapat tanda-tanda bagi orang y
ang berakal (iaitu) orang-orang yang mengingati Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadaan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi seraya berkata:"Ya Tuhan kami tidaklah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia. Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari seksa neraka"

~Ali-Imran:190-191~