Thursday, September 24, 2009

Usrah itu maksudnya Keluarga

Bismillah..


Sewaktu hari raya ketiga..kami ahli keluarga yang laki2 ni pergi berkelah bersama ayah kami.. Naik bot pergi tengah laut. Laju jugak..lagi2 bile lawan ombak..melompat2 bot..aku kat depan skali. Harga minyak pergi balik makan rm50 daa..


Sampai kat tengah laut, bot berhenti. Kami start fishing2 pakai tali pancing.. Ini merupakan first tyme mancing kat tengah laut. Mule2 macam susah tapi sebenarnya mudah.. Letak je umpan dapat ikan. Macam cedok ikan mati je..mudah..hehe.. Bile dah start masuk tengahari, suasana kering..angin dah tak bertiup, mulelah start mabuk2 laut. Nak muntah lah..lagi2 bile ikan pun dah tak dapat. Tapi, bile dah dapat..tibe2 je mabuk hilang..hehe.

Warkah Buat Yang Ku Sayangi

copypaste dari http://akeyalem.blogspot.com/2009/09/warkah-buat-yang-ku-sayangi.html

gua cukup pilu bila trdengar ada nya pembersihan melayu yang berlaku di indonisia.....

sekaping warkah gua tulis khas untuk sadara islam gua di indonesia

ya akhi....
ingin gua nyatakan pada mu, bahawa hati gua ini begitu sayang pada mu, emang nya kita tak pernah bertemu, juga tak pernah bermesraan, namun ALLAH lah yang mempersaudarakan kita, ingin benar gua bertemu mu dan bersamamu mu menempuh kepahitan hidup bersama....

Thursday, September 17, 2009

Post Sebelum Raya!!

"Hidup mesti enjoy!! nanti mati dah tak dapat dah. haha!!"

Astaghfirullah!! Ungkapan ini terkeluar daripada mulut salah seorang rakanku.. bukan kat U ni..kat tempat lain la..kat Australia kot..

Sambung..

bukan sekali..tetapi banyak kali ungkapan yang ala2 glamor ini dituturkan. Mungkin berniat atau mungkin tak berniat atau mungkin cume nak up to date..ikut barat. entahla..

Benar ke macam tu??Mereka melihat seolah -olah manusia ini cume jasad yang hanya akan berakhir apabila kematian menjemput.

Pandangan ini diistilahkan sebagai daging oriented. Mereka berpandangan bahawa manusia ini dicipta kerana tubuhnya atau jasadnya sahaja. Sebab itulah sering terjadi pada diri kita bahawa pemikiran enjoy sepuas2nya sebelum mati, atau nilai kemanusian dinilai tanpa cenderung kepada aspek agamanya atau kes2 yang lebih kurang macamtu..

Tuesday, September 8, 2009

Jantan kite di bulan Ramadhan..

Bismillah...

Mula2 sekali saya nak minta maaf kepada sahabat2 sebab lmbat update..

Bulan Ramadhan ini mengajar kite untuk menjadi manusia terpimpin. Kalau sebelum ini dunia dilebihkan, maka ketika inila manusia mula mencari akhirat sebagai tujuan. Kalau sebelum ini keuntungan sementara menjadi objektif, maka kali ini keuntungan yang abadi menjadi misi.

Betapa hebat bulan Ramadhan, bulan inilah yang mentarbiah, mendidik, menyekat dan memperbaiki diri supaya apabila berakhirnya Ramadhan, kembalilah kita kepada fitrah yang suci.
Pada suatu ketika, dalam keadaan sibuk berprogram, tiba2 saya dimaki oleh seseorang yang saya langsung tidak kenal. Mahu je dihempuk je tetapi tiba2 tergerak di hati saya, "JANTAN KE AKU??"Astaghfirullah..

Siapakah paling kuat?
Teringat kembali satu hadith yang selalu disebut2 bila menjelangnya puasa..